Kumihimo Mandje

Kumihimo Mandje
Gehaakt mandje in tapestry techniek met hengsels die gevlochten zijn mbv een ronde Kumihimoschijf


Materialen:
·         Vier kleuren Durable Cosy garen. Bijv. Petrol, Sky, Ivory en Orange
·         Haaknaald 5,5 mm
·         Naaigaren, naald, wolnaald, schaartje, centimeter, gewichtje met paperclip
·         Ronde Kumihimo schijf

Afkortingen:
V=vaste/vasten
Hv= halve vaste
St=stokje
L=losse/lossen
S=steek
*…*= herhaal het gedeelte tussen de sterretjes

Werkwijze Mandje:
Sluit elke toer met een hv.
1)      Met Petrol: Haak 6 vasten in een magische ring (6)
2)      2v in elke v (12)
3)      3 l( = 1 st), 1 st in dezelfde v,  *2 st in elke v* (24).
Sluit de toer met een hv in Sky, maar knip de Petroldraad niet af, je haakt over de Petroldraad heen in de volgende toer
4)      Met Sky: 3l, 1 st in dezelfde s, * 2 st in elk st* (48). Sluit de toer met een hv in Orange. Knip de Petroldraad af (5cm) en haak de volgende toer over de Skydraad.
5)      Met Orange: 1 l, 1 v in dezelfde s, *1 v in elk st* sluit de toer met een hv in Sky, knip Orange af (5cm).
6)      Met Sky: 1 l, 1 v in dezelfde s, 2v, *met Ivory: 2 v in de volgende st(meerderen), met Sky: 3 v*, eindig met Ivory 2 v in dezelfde s. (60)               FILMPJE.    Sluit de toer met een hv in Sky.
7)      Met Sky: 1 l, 1v in dezelfde s, 2 v, * met Ivory: 1v, 2v in de volgende s, met Sky: 3 v*, eindig met Ivory 1v, 2 v in dezelfde s. (72) Sluit de toer met een hv in Petrol. Knip Ivory en Sky af (5 cm)

8)      Rand: flip het werk zodat je tegen de onderkant van de bodem aan kijkt. FILMPJE

Met Petrol: 1l, * 1 v in de achterste lus*
9)      Met Petrol: 1l, 1 v in dezelfde s, 3 v *met Ivory: 1 v, met Petrol 5 v*, eindig met 1 v in Petrol en sluit met hv.
10)   Met Petrol: 1l, 1 v in dezelfde s, *met Petrol:2 v, met Ivory: 3 v* sluit de toer met een hv in Ivory.
11)   Met Ivory: 1 l, 1 v in dezelfde s,* met Petrol: 1v, met Ivory: 5 v* eindig met 4 v in Ivory. Sluit met hv in Sky. Ivory afknippen(5cm)
12)   Met Sky: 1l, 1 v in dezelfde s,*met Petrol: 1v, met Sky:5 v*,eindig met 4 v in Sky, sluit met hv in Petrol
13)   Met Petrol: 1l, 1 v in dezelfde s, 2v, *met Sky: 3 v,met Petrol 3v*, eindig met 3 v in Sky en sluit met hv in Petrol
14)   Met Petrol: 1l, 1 v in dezelfde s, 3 v *met Sky: 1 v, met Petrol 5v*eindig met 1 v in Petrol en sluit met hv in Petrol
15)   Hele toer in Petrol, neem Sky mee.* 1 v in elke v* Trek de Skydraad af en toe aan zodat je een mooie ronde vorm krijgt. Sluit met hv en knip Sky af ( 5 cm)
16)   Met Petrol: 3l, * 1 stokje in elke v* sluit met hv. Knip de Petroldraad af met voldoende lengte om de rand vast te naaien.

Vouw de stokjesrand naar binnen dubbel en naai vast door de achterste lussen van de stokjes en de horizontale lusjes van de laatste vastentoer. Werk losse draadeindjes weg.


x
x
x
x
x
x
x
o
x
x
x
x
o
o
o
x
x
x
o
o
o
o

o
x
x
x
x
x

x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
Let op: bij tapestry haken verschuiven de steken, ze komen niet recht boven elkaar, dus de diamantvorm trekt ook iets scheef!
 X=petrol

O=sky


Kumihimo hengsel

Het hengsel wordt gevlochten op de ronde Kumihimoschijf met 16 dubbele draden Durable Cosy garen, in de kleuren Petrol, Sky, Ivory en Orange.
Knip het garen op lengte: 70 cm lang ( het hengsel wordt dan ongeveer 17/18 cm):
·         8x Ivory
·         2x Orange
·         12x Sky
·         10x Petrol
Knoop de draden samen.

Zet de draden op volgens het schema op de foto. Dus 2 draden per sleuf

Begin nu met vlechten: De Ivory rechtsboven(tussen 32 en1) gaat naar rechtsonder(tussen 14 en 15). De Ivory linksonder (16/17) gaat naar linksboven ( 30/31) Draai nu de schijf tegen de klok in tot de Skydraden bovenaan zijn. Je verplaatst weer “rechts naar beneden, links omhoog”. Draai de schijf weer een stukje tegen de klok in enz. Bekijk het FILMPJE.


Tip: maak een gewichtje (bijv. een sleutelbos) vast onderaan je vlecht zodat je mooi gelijke spanning houdt.
Als het hengsel lang genoeg is leg je naald en dubbele draad ( 30cm met knoop erin) klaar zodat je gelijk het einde kan omwikkelen en vastzetten.
Pak met duim en wijsvinger de vlecht zo ver mogelijk bovenaan vast en maak de draden los. Steek de naald door de vlecht en wikkel de draad een paar keer om de vlecht, steek dan telkens de naald door de vlecht en het omwikkelde gedeelte zodat alles goed vast zit. Maak nu weer een enkele knoop in de bundel Cosydraden. 

(tip1: zorg dat je niet helemaal tot het einde doorvlecht want je hebt best wat lengte nodig om die laatste knoop te maken! Tip2: als de knoop wat rommelig is: trek aan de draden om alles glad te trekken)Maak nog een hengsel op dezelfde manier en bevestig ze aan de mand met naald en draad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten