"In mijn Nopjes"tasje


“In mijn nopjes” tasje


Het tasje wordt in het rond gehaakt met een dubbelzijdige tunische haaknaald en de hengsels zijn gevlochten m.b.v. de ronde Kumihimoschijf.

Materialen:
·          Durable cosy garen: 3 bollen Oker (kleur 2182), 1 bol Navy (321) , 1 bol Denim (290), 1 bol ivoor ( 326)
·         Dubbelzijdige tunische haaknaald 6 mm
·         Schaartje, wolnaald, centimeter, markers, naaigaren en naald
·         Ronde Kumihimoschijf

Stekenproef: 14 steken en 12 (heen en teruggaande) toeren   in tunische basisteek zijn 10x 10 cm

Afmetingen tasje: ongeveer 23 cm breed en 17 hoog.

Hulpvideo’s:
·         Tunische basissteek: http://woolish.blogspot.com/p/blog-page_27.html
·         Nopje haken in tunische basissteek: http://woolish.blogspot.com/p/nopje-haken-in-de-tunische-basissteek.html )
·         Kumihimo 16 draads ronde vlecht (met dubbele draad Cosy garen): http://woolish.blogspot.com/p/videotutorial-kumihimo.html
De bodem van de tas wordt heen en weer gehaakt op de tunische haaknaald in tunische basissteek.
Haak een ketting van 32 lossen met de okerkleur en steek de naald in de 2e losse vanaf de haak, maak een omslag en haal de lus op de haak. Haal een lus op uit iedere volgende losse. Er staan nu 32 lussen op de haaknaald ( als je een kleine houten haaknaald gebruikt moet je opletten dat de lussen er niet af glijden) 
Draai het werk om en haak de steken af in de teruggaande toer: maak een omslag en haal door 1 lus, vervolgens steeds een omslag maken en door 2 lussen halen tot je nog maar 1 lus op de naald hebt.
 Draai het werk weer voor een heengaande toer. Je ziet nu verticale lusjes. Steek de haaknaald van rechts naar links onder de 2e verticale lus door, maak een omslag en haal de lus op de naald. *Steek de naald door de volgende verticale lus, omslag, en haal een lus op.* Herhaal dit tot het eind, vergeet de laatste steek niet ( Tellen! Nog steeds 32?) Draai het werk en haak in totaal 8 heen en teruggaande toeren. Je ziet 8 rijen blokjes boven elkaar. Kant de steken af in de heengaande toer met halve vasten.De rand wordt in het rond gehaakt met de tunische dubbelzijdige haaknaald in tunische basissteek.
Keer het werk en haal 10-15 lussen op langs de lange kant van het lapje, steek daarbij in de voorste( binnenste ) lussen om een mooie rand te creëren (opm. je werkt hier dus aan de verkeerde kant van het werk) Schuif de steken naar de andere kant van de naald, keer het werk en hecht een nieuwe bol oker aan waarmee je de steken weer afhaakt tot er nog ongeveer 3-4 steken op de naald staan. Keer het werk. Neem weer een x aantal steken op , en haak ze telkens aan de andere kant weer af tot je helemaal rond bent en je nog 1 steek op de naald hebt. 
Keer het werk om zodat je weer aan de goede kant van het werk verder kan gaan in tunische basissteek. Haal telkens lussen op de naald door onder de verticale lussen door te steken, en haak ze aan de andere zijde er weer af met de andere draad. Zorg dat je 32 steken hebt aan de lange kanten en 8 op de korte kanten.

Na 3 blokjes hoogte ga je verder met het Noppen patroon. 1 Nop = *1 omslag, insteken tussen de voorste en achterste verticale lus, ophalen, omslag , door 2 lussen op de naald halen* nog 2 keer herhalen in dezelfde steek. Omslag en door 3 lussen op de naald.

Plaats markers op de hoeken en in het midden van de lange kanten. (opm. als je een nop maakt in de 4e rij dan lijkt hij een toer lager te zitten, dus let goed op in welke rij je zit, de noppen haak je in de 4e, 6e, 8e, 10e en 12e rij)


Na 25 toeren aan de zijkant geen nieuwe steken opnemen en de overige steken op de naald afhaken. ( je kant dus niet af zodat er een soort gaatjesrand blijft waar je straks doorheen kan rijgen)Vouw de bovenrand om naar buiten en rijg vast met een dubbele draad Cosy Denim, net boven de 17e blokjestoer. Ga over 2 lussen en onder 1 lus door. 

Kumihimo hengsel

Het hengsel wordt gevlochten op de ronde Kumihimoschijf met 16 dubbele draden Durable Cosy garen, in de kleuren Navy, Denim, Ivory en Oker.
Knip het garen op lengte: 80-100 cm lang ( het hengsel wordt dan ongeveer 25-30 cm):
·         14x Navy
·         6x Denim
·         6x Oker
·         6x Ivory

Knoop de draden samen .
Zet de draden op volgens het schema op de foto. Dus 2 draden per sleuf

Begin nu met vlechten: De okerdraden rechtsboven(tussen 32 en1) gaan naar rechtsonder(tussen 14 en 15). De Navy draden linksonder (16/17) gaan naar linksboven ( 30/31) Draai nu de schijf tegen de klok in tot de Navy draden (aan weerskanten van 4) bovenaan zijn. Je verplaatst weer “rechts naar beneden, links omhoog”. Draai de schijf weer een stukje tegen de klok in enz.

Tip: maak een gewichtje (bijv. een sleutelbos) vast onderaan je vlecht zodat je mooi gelijke spanning houdt.

Als het hengsel lang genoeg is pak je met duim en wijsvinger de vlecht zo ver mogelijk bovenaan vast en maak de draden los.

Maak nu weer een enkele knoop in de bundel Cosydraden. (tip1: zorg dat je niet helemaal tot het einde doorvlecht want je hebt best wat lengte nodig om die laatste knoop te maken! Tip2: als de knoop wat rommelig is: trek aan de draden om alles glad te trekken)

Maak nog een hengsel op dezelfde manier en bevestig ze aan de tas met naald en draad.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten