MAkkelijke MUts


MAkkelijke MUts (MAMU)


Deze muts wordt met de dubbelzijdige tunische haaknaald in het rond gehaakt. De maat is eenvoudig aan te passen door het aantal beginlossen te wijzigen.

Materialen:
     ·         Dubbelzijdige tunische haaknaald 8mm
     ·         2 bol Durable Cosy, bijv. kleur 296 Ocean-    hierna vermeld als draad A
     ·         1 bol verloopgaren, bijv. Gioia van Lana Grossa, kleur 105-   hierna vermeld als draad B
     ·         Marker, wolnaald schaartje, centimeter


Haak een ketting van 55 lossen met het dikke garen A, meet om je hoofd of dit de gewenste omtrek is; zo nodig meer of minder beginlossen opzetten. Haak 1 halve vaste in de 2e losse vanaf de haak en daarna in elke losse , sluit dan de ring met een halve vaste. Nu heb je een goede basis .
 Knoop verloopgaren B aan en begin met het ophalen van lussen op je haaknaald (onder de bovenste lus van de halve vasten door)- meestal zoveel als op je naald passen.

Keer het werk en haak vanaf deze kant de gemaakte lussen weer af door een omslag te maken met A  en telkens door 2 lussen te halen ( 1 lus A en B), tot er nog 3 รก 4 lussen op de naald staan en keer het werk om opnieuw lussen op te halen.

Eenmaal rond geweest kan je lussen op gaan halen tussen de steken ( in het V-tje dat je ziet als je het werk een beetje uit elkaar trekt)

Ga zo door met telkens een stuk of 10-15 lussen ophalen, omkeren en aan de andere kant weer afhaken , tot een hoogte van 26 cm( of een andere gewenste hoogte) 
Plaats een marker . Deze toer ga je minderen door af te haken door 3 ipv 2 lussen ( 1 lus A en 2 lussen B) Je hebt dan de helft van je steken over. 
Haak een volledige toer zonder minderingen en de volgende toer minder je weer de helft van je steken door bij het afhaken door 3 lussen te haken. 
Nog een toer zonder minderingen en een laatste minderingstoer en dan kan je alle lussen weghaken. 

Je houdt 1 lus A over. Knip de draad af , haal hem door de lus en rijg de overgebleven lusjes bij elkaar om het gaatje dicht te maken.

Tip: gebruik de muts om lekker te experimenteren met andere tunische haaksteken; een paar toeren de basissteek, ribbelsteek, smocksteek  enz


Geen opmerkingen:

Een reactie posten