Babydekentje Tunisch gehaakt


Babydekentje Tunisch gehaakt

Afmetingen: 78 cm breed, 90 cm lang

Materialen: 
verkrijgbaar bij https://www.wolkokerbreishop.nl/
·        Cosy Fine van Durable: 7 bollen hoofdkleur, bijv.2133 Dark Mint (A) , 3 bollen in verschillende kleuren, bijv. 2228 Silver Grey (B), 2235 Ash (C) en 326 Ivory (D)
·        Tunische haaknaald 7 mm met kabel (Durable)
·        Haaknaald 5 en 6 mm
·        Wolnaald , schaartje, centimeter

Stekenproef: 13 steken en 13 rijen = 10x10 cm
Algemeen: Bij Tunisch haken bestaat een toer uit een heengaande rij waarbij je lussen op je naald maakt en een teruggaande rij waarbij je de lussen weer weg haakt. Elke heengaande rij sla je altijd de 1e verticale lus over en je eindigt met een kantsteek door de 2 lusjes aan het eind. Elke teruggaande rij maak je een omslag en haalt deze eerst door 1 lus, de rest van de naald haal je de omslag steeds door 2 lussen. Het grootste gedeelte van het dekentje wordt in Tunische basissteek gehaakt, waarbij je de naald van rechts naar links door de verticale lusjes steekt om een lus op te halen. ( vergeet niet het 1e verticale lusje over te slaan) Tel regelmatig je steken!

*-*= herhaal het gedeelte tussen de sterretjes

Bobbel: *omslag, steek in tussen de 2 verticale lussen, omslag , haal door 2 lussen* herhaal nog 2x in dezelfde steek. Omslag , haal door drie lussen, sluit af met een losse, draad goed aantrekken.


Als je van kleur wisselt maak je de laatste doorhaling van de teruggaande rij met de nieuwe kleur.


Als je een nieuwe bol aanhecht doe je dit aan de zijkanten.

Werkwijze:
Haak met de Tunische haaknaald een ketting van 101 lossen met de hoofdkleur A . Steek de naald in de 2e losse vanaf de haak en begin met het ophalen van lussen . Tel of je 101 lussen op de naald hebt.

Maak een omslag en trek deze door 1 lus, * maak weer een omslag en haal door 2 lussen* herhaal tot je nog maar 1 lus op de naald hebt.

Haak 10 toeren Tunische basisteek. Wissel dan naar kleur D.
kantsteek

11) 1 toer Tunische ribbelsteek: *duik onder de werkdraad door en steek door het  verticale lusje , trek de draad weer naar achter, maak een omslag en haal de lus op de naald.*( ook hier het 1e verticale lusje overslaan)
12-15) 4 toeren basissteek wissel dan naar kleur C
16) 1 toer ribbelsteek
17) Tunische tricotsteek met bobbels:* 4 steken tricotsteek (steek de naald tussen de 2 verticale lussen om een lus op je naald te halen), 1 bobbel* eindig met 4 tricotsteken en de kantsteek.
18) 1 toer tricotsteek, wissel dan naar kleur B, kleur C niet afknippen.
19-20) 2 toeren tricotsteek met B, wissel dan weer naar C
21-22) 2 toeren tricotsteek
23) 1 tricotsteek , * 1 bobbel, 4 tricotsteken* eindig met 1 bobbel, 2 tricotsteek en de kantsteek
24) 1 toer tricotsteek
25) 1 toer basissteek, wissel dan naar kleur D
26) 1 toer ribbelsteek met D
27-28) 2 toeren basissteek, wissel dan naar de hoofdkleur A, hecht een nieuwe bol aan.
29) 1 toer ribbel met A

Haak nu 5 bollen hoofdkleur op ( ong. 67 toeren- 52 cm)


We gaan nu weer randen maken, je kunt hierbij varieeren als je niet goed uitkomt met je garen ( bijv. 1 toer minder met C)
1) 1 toer ribbelsteek met D
2-3) 2 toeren basissteek , wissel dan naar kleur C,  kleur D niet afknippen
4) 1 toer ribbelsteek
halve vasten
5) 1 toer basissteek
6) 1 toer tricotsteek, wissel weer naar D
7) 1 toer ribbelsteek
8) 1 toer basissteek, wissel naar de hoofdkleur A
9) 1 toer ribbelsteek


Nog 9 toeren basissteek met A, werk de laatste toer af met halve vasten ; steek de naald door het verticale lusje, maak een omslag en haal door 2 lussen ( er blijft nu telkens maar 1 lus op de naald over)

Knip de draad niet af en ga verder met de gewone haaknaald 6 mm .

 Haak langs de zijrand 1 vaste in elke toer .
zijrand, 1 vaste in elke toer

Haak gelijk zoveel mogelijk de losse draadjes mee. Ga verder langs de opzetrand waar je 1 vaste in elke steek maakt, en dan weer langs de andere zijkant verder. In de hoeken telkens 3 vasten. De onderrand hoef je niet te doen. Hecht af.


Draai het werk zodat je tegen de verkeerde kant aankijkt. Met kleur B en haaknaald 5 mm haak je nu een rand van halve stokjes in elke vaste. In de hoeken 2 halve stokjes. (Aan de voorzijde ziet de rand er dan een beetje uit als een ouderwetse festonsteek om een wollen deken.)Als je het mooi vind , en je hebt nog genoeg garen kun je een extra toer haken met B.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten